Se încarcă...

PROPRIETĂȚI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Securitatea la incendiu, esențială sau nu pentru halele industriale

Securitatea la incendiu este esențială pentru orice clădire, fie că este vorba de o locuință, un birou sau o hală industrială. În cazul halelor industriale, riscurile de incendiu pot fi și mai mari, deoarece acestea conțin adesea echipamente și materiale inflamabile.

În primul rând, securitatea la incendiu este importantă pentru protejarea vieții umane. În cazul unui incendiu, oamenii care lucrează în hală sau care se află în apropiere pot fi expuși la fum, căldură și flăcări. În plus, dacă hala nu este proiectată corespunzător din punct de vedere al securității la incendiu, evacuarea poate fi îngreunată sau chiar imposibilă.

În al doilea rând, securitatea la incendiu este importantă pentru protejarea proprietății. În cazul unui incendiu, hala și echipamentele din interior pot fi distruse în întregime. Acest lucru poate duce la pierderi financiare semnificative și la întreruperea activității companiei.

În cele din urmă, securitatea la incendiu poate fi obligatorie din punct de vedere legal. În majoritatea țărilor există reguli stricte referitoare la proiectarea, construirea și echiparea clădirilor industriale, inclusiv halele. Aceste reguli includ cerințe privind echipamentele de protecție la incendiu, cum ar fi detectoare de fum, stingătoare de incendiu, sisteme de sprinklere și sisteme de alarmă.

Ce ar trebui să facă proprietarii unei hale industriale?

Din fericire, cele mai multe probleme pot fi evitate cu ușurință de către proprietari prin utilizarea unor specialiști autorizați în domeniul protecției împotriva incendiilor și a unor profesioniști în proiectare care cunosc bine spațiul.  Atunci când iau în considerare achiziționarea unei noi clădiri industriale, proprietarii ar trebui să se asigure că o evaluare completă a protecției împotriva incendiilor face parte din orice evaluare a stării proprietății.  

Proprietarii actuali ai clădirilor ar trebui să fie atenți să permită orice modificări planificate ale planului de etajare sau modificări semnificative în ceea ce privește depozitarea, tipul de ocupare sau utilizarea spațiului, numai utilizând un profesionist calificat în proiectare!  Pentru operațiunile în curs de desfășurare, proprietarii ar trebui să se asigure ca toate sistemele de protecție împotriva incendiilor să fie întreținute în mod regulat de către un specialist competent în domeniu. 

Ce spune legea?

Sistemele de securitate la incendiu și de siguranță a vieții sunt necesare și obligatorii în orice tip de hală industrială, conform legii 307 din 2006 privind apărarea împotriva incendiilor cu modificările și completările ulterioare. Conform legii trebuie întocmite planuri de protecție împotriva incendiilor după cum urmează:

- Planul de evacuare a persoanelor și organizarea apărării împotriva incendiilor

Organizarea, conducerea și asigurarea acțiunilor de evacuare se stabilesc prin planurile de evacuare. Planul de evacuare în caz de incendiu este obligatoriu în conformitate cu legislația în vigoare pentru toate cladirile civile și industriale și cuprinde elemente diferențiate în funcție de tipul și destinația construcției și de numărul persoanelor care se pot afla simultan în aceeași locație. Este necesară o schiță pentru planul de evacuare în caz de incendiu.

- Planul de depozitare și evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase

Acesta se întocmește pentru fiecare încăpere unde se afla asemenea materiale, pe baza schițelor încăperilor respective, pe care se marchează zonele cu materiale periculoase și se menționează clasele acestora conform legii, cantitățile şi codurile de identificare ori de pericol, produsele de stingere recomandate. Traseele de evacuare a materialelor şi ordinea priorităților se marchează cu culoare verde.

- Planul de intervenție în caz de incendiu

Se întocmește pentru asigurarea desfășurării în condiții de operativitate şi eficiență a operațiunilor de intervenție în situații de urgență, potrivit legii. Planul de intervenție va cuprinde următoarele: datele de identificare; planul general al unității; concepția de organizare și desfășurare a intervenției în caz de incendiu; forțe de intervenție în caz de incendiu; surse de alimentare cu apă în caz de incendiu, exterioare unității; planul fiecărei construcții, instalații tehnologice sau platforme de depozitare.

Planurile de protecție împotriva incendiilor se actualizează ori de câte ori este cazul, în funcție de condițiile reale.

Care sunt sistemele de securitate la incendiu necesare?

Fiecare companie, firmă sau unitate de producție lucrează cu procese, substanțe chimice și echipamente unice. Din acest motiv, condițiile de lucru necesită sisteme specifice de protecție împotriva incendiilor, pentru a combate pericolele unice întâlnite în fiecare dintre aceste medii. Aceasta poate fi o sarcină dificilă, deoarece instalațiile industriale conțin diverse riscuri de incendiu la locul de muncă. De la materiale inflamabile, până la echipamente electrice care ar fi iremediabil deteriorate dacă ar fi expuse la apă, proprietarii și managerii de hale industriale au nevoie de o protecție completă împotriva incendiilor dacă vor să își continue operațiunile cu încredere.

Din acest motiv, aceștia trebuie să se consulte cu tehnicieni licențiați în domeniul securității la incendiu, pentru a se asigura că instalația lor este dotată cu sistemul de protecție adecvat, conceput pentru a proteja mediul industrial unic. Deși fiecare loc de muncă este diferit, iată care sunt principalele componente ale unui plan cuprinzător de siguranță împotriva incendiilor din halele industriale, necesare pentru a vă asigura că hala voastră rămâne protejată și productivă.

Protecția pasivă împotriva incendiilor

Un incendiu într-o hală industrială poate deveni rapid haotic și periculos. Sistemele de protecție pasivă împotriva incendiilor, inclusiv clapetele de fum, ușile de incendiu și sistemele de marcare a traseelor, cum ar fi indicatoarele fotoluminescente de ieșire, facilitează navigarea în caz de incendiu. Halele industriale au nevoie de inspecție și testări periodice ale sistemelor pasive de protecție împotriva incendiilor pentru a le asigura funcționalitatea și conformitatea.

Sisteme de alarmă de incendiu

Personalul și angajații trebuie să fie avertizați imediat când izbucnește un incendiu pentru a le asigura siguranța. Un sistem industrial complet de alarmă de incendiu poate monitoriza, detecta și notifica simultan ocupanții clădirii în caz de urgență, pentru a asigura o evacuare rapidă.  Sistemele de alarmă de incendiu din halele de producție, industriale, logistice și de distribuție trebuie să fie inspectate și testate în mod regulat de către tehnicieni profesioniști în domeniul siguranței la incendiu pentru a menține o instalație sigură și conformă. O companie cu experiență în domeniul protecției împotriva incendiilor va proiecta un sistem de alarmă de incendiu personalizat, care funcționează în tandem cu sistemul de stingere a incendiilor cu risc special pentru a asigura cel mai înalt grad de siguranță.

Extinctoare de incendiu portabile

Clădirile din sectorul industrial au nevoie de stingătoare de incendiu portabile accesibile, pentru a menține conformitatea și siguranța. În timp ce accesibilitatea este un factor important de luat în considerare, proprietarii de clădiri trebuie, de asemenea, să aleagă tipul potrivit de stingător de incendiu pentru mediul lor unic. Echiparea instalațiilor industriale cu stingătoarele de incendiu potrivite poate fi dificilă din cauza multiplelor tipuri de pericole de incendiu specifice fiecărei întreprinderi. O companie calificată de protecție împotriva incendiilor va furniza echipamentul necesar, pentru a se asigura că halele dispun de stingătorul de incendiu adecvat pentru pericolul protejat și că numărul de stingătoare și distanța dintre ele respectă codurile de reglementare.

Sisteme de aspersoare și pompe de incendiu

Un sistem de aspersoare de incendiu bine întreținut și funcțional, împreună cu pompele de incendiu adecvate, sunt componente esențiale ale oricărei instalații din sectorul industrial, de producție, logistic sau de distribuție. Din cauza diverselor riscuri de incendiu întâlnite în majoritatea halelor industriale, întreprinderile ar trebui să se consulte cu compania de protecție împotriva incendiilor pentru a proiecta un sistem de aspersoare personalizat, modelat pentru a respecta parametrii unici ai clădirii. Unitățile industriale care implementează în mod proactiv un sistem de aspersoare și pompe de incendiu instalat, inspectat și întreținut de către tehnicieni calificați în domeniul securității la incendiu și al siguranței vieții reduc costurile de întreținere, mențin conformitatea cu reglementările și asigură protecția proprietății industriale, a angajaților și a bunurilor scumpe.

Sisteme de stingere a incendiilor cu risc special

Pe măsură ce tehnologia industrială și de producție a avansat, proprietarii de clădiri au nevoie de sisteme de stingere a incendiilor din ce în ce mai sofisticate pentru a face față pericolelor speciale de incendiu întâlnite în aceste instalații. Întreprinderile din sectorul industrial, logistic și de distribuție au uneori mai multe pericole speciale în cadrul unei singure instalații și vor avea nevoie de experiența și cunoștințele unor tehnicieni calificați de stingere a incendiilor cu pericole speciale pentru a le veni în ajutor. Fiecare risc special va avea nevoie de un tip diferit de sistem de stingere a incendiilor pentru a asigura detectarea rapidă și reducerea la minimum a pagubelor asupra proprietății și activelor întreprinderii. 

Întreținere preventivă și sisteme de monitorizare în timp real

Sistemele industriale de protecție împotriva incendiilor sunt eficiente doar atunci când funcționează conform destinației. Întreținerea preventivă și monitorizarea sistemului asigură fiabilitatea și siguranța continuă a sistemelor de protecție integrală împotriva incendiilor industriale. Un sistem eficient de monitorizare în timp real funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, utilizând linii telefonice standard, protocolul de internet și transmisia celulară pentru a asigura o desfășurare rapidă a autorităților locale în caz de urgență.

Protecția la incendiu a halei industriale este importantă!

Proprietarii de hale industriale trebuie să își evalueze sistemele pentru prevenirea incendiilor pentru a se asigura că acestea sunt pregătite pentru urgențele neprevăzute. Proprietarii care înțeleg pericolele speciale din halele lor sunt se pot asocia cu o companie cu experiență în domeniul protecției împotriva incendiilor, care este pregătită să proiecteze, să instaleze, să inspecteze, să repare și să monitorizeze un sistem complet și rentabil de siguranță a sistemului de protecție împotriva incendiilor, adaptat la situatia reala din teren.

În concluzie, securitatea la incendiu este esențială pentru halele industriale, atât pentru protejarea vieții umane, cât și pentru protejarea proprietății și pentru conformitatea legală. Înainte de a investi într-o hală industrială sau de a efectua modificări majore la o hală existentă, este important să consultați experți în domeniu și să vă asigurați că toate cerințele de securitate la incendiu sunt respectate. Departamentul de Proprietăți Industriale al Activ Property Services oferă servicii complete de consultanță pentru toți cei interesați să investească într-o hală industrială!

Ultimele postări

Iluminarea eficientă a halelor industriale
Iluminarea eficientă a halelor industriale

Depozitele și halele industriale prezintă, din punct de vedere constructiv, caracteristici unice: puține ferestre, tavane înalte, etajări și suprafețe mari de podea.

Citește mai mult
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024

Piața imobiliară industrială din România a cunoscut o evoluție dinamică în ultimii ani, fiind influențată de o serie de factori interni și externi.

Citește mai mult
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială

Atunci când vă uitați la anunțurile de proprietăți imobiliare industriale, este important să faceți toate verificările necesare. Imobiliarele comerciale reprezintă o investiție semnificativă și nu doriți să aveți surprize nedorite după ce ați făcut o achiziție. 

Citește mai mult
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale

Proprietățile imobiliare industriale pot reprezenta o investiție profitabilă și stabilă, multe companii căutând spații industriale bine amplasate și funcționale pentru a-și susține operațiunile și a-și desfășura activitatea. Indiferent dacă este vorba despre magazii, fabrici, sau facilități de depozitare, costurile de achiziție și exploatarea lor sunt adesea ieftine. De obicei, cele mai multe oferă un flux de numerar stabil, cu chirii pe termen lung.

Citește mai mult