Se încarcă...

PROPRIETĂȚI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Cumpărarea sau închirierea unui spațiu industrial - care este cea mai bună variantă

Atunci când este nevoie să se folosească de o proprietate industrială, proprietarul unei afaceri are două opțiuni principale: poate cumpăra direct proprietatea sau o poate închiria. Există o serie de factori importanți care trebuie luați în considerare atunci când încercați să decideți care este cea mai bună soluție pentru afacerea dumneavoastră. 

În acest articol vom explora acești factori, vom pune câteva întrebări importante la care va trebui să răspundeți și analizăm principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni, pentru a vă ajuta să decideți care este cea mai bună pentru afacerea dumneavoastră. 

La Active Property Services înțelegem că nu există un răspuns unic atunci când vine vorba de cumpărarea sau închirierea unei proprietăți. Decizia corectă pentru afacerea voastră va depinde de circumstanțele, obiectivele și bugetele individuale. Echipa noastră experimentată vă poate oferi sfaturi de specialitate pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie pentru afacerea dumneavoastră. Citiți mai departe pentru a afla mai multe!

Aspecte economice ale închirierii față de cumpărarea unei hale industriale

Atunci când luați decizia de a cumpăra sau de a închiria o proprietate comercială, este important să țineți cont de nevoile și obiectivele specifice ale afacerii voastre. Închirierea unei proprietăți vă poate oferi mai multă flexibilitate și libertate de mișcare pe termen scurt, dar cumpărarea ei vă poate oferi stabilitate pe termen lung și potențial de creștere.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale închirierii sediului unei unități de producție este faptul că investiția inițială destinată obținerii activului va fi, de obicei, mai mică în cazul închirierii decât în cazul achiziției directe. Cu toate acestea, un avantaj al cumpărării este că, în cele din urmă, veți ajunge să plătiți mai puțin pe termen lung decât dacă ați închiria. În plus, dacă achiziționați, veți beneficia și de o potențială apreciere a valorii activului cumpărat.

O modalitate de a reconcilia acești factori este de a face o analiză a fluxurilor nete de numerar care ar rezulta atât din cumpărarea, cât și din închirierea unei fabrici. Pentru a face acest lucru, trebuie să faceți o analiză în urma răspunsurilor la o serie de întrebări, cum ar fi:

  • Care sunt condițiile de achiziție și/sau de finanțare (inclusiv costurile aferente tranzacției)?
  • Care sunt condițiile de leasing?
  • Care este cota globală a impozitului pe venit?
  • Care este durata de viață utilă preconizată a unității (în scopul amortizării)?
  • Care este valoarea estimată a activului atât la vânzare, cât și la sfârșitul duratei de viață utilă a acestuia?
  • Care este costul investiției?
  • Luați în considerare orice alte costuri pe care le-ați putea suporta dacă ați închiria în loc să cumpărați unitatea de producție (și viceversa).

Din acest punct de vedere, este important să vă gândiți nu numai la implicațiile pe termen scurt ale deciziei dumneavoastră, ci și la cele pe termen lung.

Factori de luat în considerare atunci când luați decizia de a cumpăra sau de a închiria 

Așadar, ce alți factori importanți ar trebui să luați în considerare atunci când luați decizia de a cumpăra sau de a închiria o unitate de producție? 

Următorii factori sunt mai degrabă în direcția cumpărării, decât a închirierii unui spațiu de producție:

  • Doriți un control total asupra proprietății în cazul în care doriți să faceți renovări substanțiale. Dacă o închiriați, va trebui probabil să obțineți permisiunea proprietarului. Atunci când dețineți hala industrială, puteți face orice ce doriți în materie de reparații/renovări/amenajări.
  • Vă gândiți la costurile pe termen lung. Cumpărarea este de obicei mai ieftină pe termen lung, deoarece nu va trebui să plătiți nicio taxă de închiriere și nicio bonificație suplimentară. 
  • Achiziționarea directă a fabricii vă poate aduce economii fiscale semnificative. Un alt avantaj al achiziționării unei proprietăți este că firmele pot solicita o serie de deduceri fiscale, inclusiv dobânda la plata împrumutului imobiliar comercial, cheltuielile de depreciere și alte cheltuieli care nu sunt legate de ipotecă. Discutați cu contabilul vostru despre cum să profitați cel mai bine de avantajele fiscale și de scutirile de taxe asociate cu deținerea propriei proprietăți.
  • Odată ce dețineți proprietatea, costurile lunare vor fi previzibile. Nu va mai trebui să vă faceți griji cu privire la creșterile de chirie, deoarece singurele cheltuieli majore vor fi impozitele pe proprietate și asigurarea. Acest lucru poate oferi liniște sufletească și stabilitate pentru proprietarii de afaceri cărora le place să facă un buget și să planifice în avans. În plus, împrumuturile imobiliare comerciale au de obicei termene mai lungi decât contractele de închiriere, ceea ce poate stabiliza și mai mult costurile lunare.
  • Pentru multe companii, locația în care își are sediul unitatea industrială este primordială. Dacă nu doriți să renunțați la această locație câștigătoare, atunci deținerea în proprietate a unității de producție vă va oferi siguranța suplimentară de care aveți nevoie.
  • În condițiile în care nu ați reușit să găsiți o unitate de producție adecvată pentru a o închiria, iar singurele facilități care bifează toate cerințele sunt disponibile doar pentru cumpărare.
  • Ați găsit o anumită zonă în care valoarea terenurilor se apreciază. Dacă dețineți o proprietate pe un teren care se apreciază, puteți beneficia de creșterea valorii acesteia, în loc să o închiriați.
  • Un alt avantaj al achiziționării de proprietăți imobiliare este că poate oferi o sursă suplimentară de venituri din închiriere. Dacă aveți un spațiu pe care nu îl utilizați, îl puteți închiria altor firme. Acest lucru poate ajuta la compensarea costurilor de proprietate și poate genera un potențial randament sănătos al investiției. În plus, venitul din închiriere poate oferi o rezervă în cazul în care afacerea dvs. trece prin momente dificile și nu poate acoperi singură plățile ipotecare pentru imobilele cumpărate.

În mod similar, să analizăm următorii factori importanți din perspectiva închirierii unei fabrici, mai degrabă decât a cumpărării ei în întregime:

  • Fluxul dumneavoastră actual de numerar este important - în special în primii ani de dezvoltare a afacerii. Închirierea implică, de obicei, mai puține cheltuieli inițiale, permițându-vă să vă mențineți sub control cheltuielile inițiale.
  • Unul dintre cele mai mari avantaje ale închirierii este faptul că nu necesită nicio investiție inițială. În cele mai multe cazuri, tot ce va trebui să plătiți este chiria pe prima lună și un depozit de garanție. Acest lucru poate fi un avantaj major pentru firmele care nu au mulți bani la îndemână sau care trebuie să își păstreze capitalul pentru alte scopuri. De exemplu, companiile care se extind sau investesc în echipamente noi pot prefera să închirieze mai degrabă decât să cumpere o proprietate.
  • Nu doriți să suportați obligațiile legate de întreținere. Atunci când închiriați, există multe oportunități de a plasa îndatoririle legate de întreținere în sarcina proprietarului.
  • Doriți să vă păstrați mobilitatea. De exemplu, este posibil ca unitatea de producție pe care o alegeți acum să nu fie potrivită pentru nevoile dumneavoastră în viitor.
  • Ratingul de credit al companiei voastre nu susține o ipotecă. Indiferent dacă afacerea este nouă sau dacă ați avut dificultăți financiare în trecut, creditorii vă pot restricționa gradul de creditare pentru un împrumut ipotecar.
  • Doriți să cumpărați, dar nu ați găsit un spațiu adecvat disponibil și, prin urmare, închirierea spațiului potrivit pentru afacere este singura opțiune viabilă pentru moment.
  • Este posibil ca respectiva unitate de producție să se afle într-o zonă a cărei valoare imobiliară este în declin. S-ar putea să fi găsit un spațiu care să se potrivească nevoilor dumneavoastră pentru moment, dar nu doriți să faceți o achiziție dacă este posibil ca valoarea proprietății să scadă în timp.
  • Beneficii fiscale potențiale. Este posibil să puteți deduce din impozitul vostru costul întregii plăți de leasing, asigurarea proprietății și alte cheltuieli aferente.

Principalele concluzii

  • Cumpărarea unei proprietăți comerciale implică costuri inițiale semnificative și poate bloca capital care ar putea fi utilizat pentru alte investiții în afaceri. Pe de altă parte, închirierea necesită, în general, mai puțin capital inițial și poate oferi mai multă flexibilitate în alocarea resurselor.
  • Deținerea unei proprietăți oferă un control mai mare asupra spațiilor și stabilitate pentru operațiunile companiei, dar vine cu responsabilități, cum ar fi costurile de întreținere și gestionare. 
  • Închirierea, deși oferă mai puțin control, transferă de obicei responsabilitatea întreținerii către proprietar și oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește relocarea.
  • Cumpărarea poate avea ca rezultat beneficii financiare pe termen lung prin aprecierea activelor și potențialul venit din chirii dacă proprietatea are spațiu suplimentar. Cu toate acestea, implică, de asemenea, riscuri de piață. 
  • Închirierea oferă flexibilitate și poate fi o opțiune bună pe termen scurt, dar nu construiește capital propriu și poate avea ca rezultat potențial creșterea costurilor din cauza majorării chiriei.

După cum puteți vedea, există mulți factori diferiți care trebuie luați în considerare atunci când luați decizia de a închiria sau de a cumpăra o hală industrială sau un spațiu de producție în mod direct. Dacă sunteți în căutarea unei investiții pe termen lung, achiziționarea de bunuri imobiliare industriale poate fi alegerea potrivită. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de flexibilitate sau lucrați cu un buget limitat, închirierea poate fi o opțiune mai bună. 

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să luați această decizie:

  • Discutați cu contabilul dvs. pentru a vedea cum vă va afecta impozitele închirierea sau cumpărarea spațiului industrial.
  • Luați în considerare suma de bani pe care sunteți dispus să o investiți în hala industrială. 
  • Gândiți-vă la cât timp intenționați să rămâneți în spațiul respectiv.
  • Stabiliți dacă doriți să aveți flexibilitatea de a vă personaliza spațiul.

Specialiștii Activ Property Service vă sfătuiesc să nu vă grăbiți și faceți mai multe cercetări de piață. DE asemenea, este bine să luați în considerare impactul pe termen scurt și pe termen lung al cumpărării și al închirierii, să evaluați avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și să luați o decizie în cunoștință de cauză, pentru a face cea mai bună alegere pentru afacerea dumneavoastră în acest moment.

Ultimele postări

Iluminarea eficientă a halelor industriale
Iluminarea eficientă a halelor industriale

Depozitele și halele industriale prezintă, din punct de vedere constructiv, caracteristici unice: puține ferestre, tavane înalte, etajări și suprafețe mari de podea.

Citește mai mult
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024

Piața imobiliară industrială din România a cunoscut o evoluție dinamică în ultimii ani, fiind influențată de o serie de factori interni și externi.

Citește mai mult
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială

Atunci când vă uitați la anunțurile de proprietăți imobiliare industriale, este important să faceți toate verificările necesare. Imobiliarele comerciale reprezintă o investiție semnificativă și nu doriți să aveți surprize nedorite după ce ați făcut o achiziție. 

Citește mai mult
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale

Proprietățile imobiliare industriale pot reprezenta o investiție profitabilă și stabilă, multe companii căutând spații industriale bine amplasate și funcționale pentru a-și susține operațiunile și a-și desfășura activitatea. Indiferent dacă este vorba despre magazii, fabrici, sau facilități de depozitare, costurile de achiziție și exploatarea lor sunt adesea ieftine. De obicei, cele mai multe oferă un flux de numerar stabil, cu chirii pe termen lung.

Citește mai mult