Se încarcă...

PROPRIETĂȚI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Proprietățile industriale, o investiție inteligentă pe termen lung

Sectorul industrial al pieței imobiliare oferă celor interesați multe avantaje convingătoare, care îl recomandă ca pe un excelent domeniu pentru a investi.

În timp ce mai toate investițiile, fie ele și imobiliare, comportă un anumit risc, proprietățile industriale tind să mențină un anumit nivel de stabilitate pe care alte sectoare nu îl au întotdeauna. Să aruncăm o privire asupra câtorva dintre motivele pentru care recomandăm investițiile în spațiile industriale dar, mai întâi, să răspundem la întrebarea „ce sunt proprietățile imobiliare industriale?”.

Termenul de „proprietatea industrială” se referă la orice proprietate comercială utilizată în mod specific în scopuri industriale. Spre exemplu, în această categorie sunt încadrate imobilele, construcțiile și halele folosite pentru depozitare, producție, distribuția de bunuri, logistică sau showroom-uri. 

În continuare, vă prezentăm opt motive excelente pentru care vă recomandăm să investiți în proprietăți imobiliare industriale.

O MAI MARE DIVERSITATE

În mod obișnuit, în domeniul imobiliar, o proprietate care se încadrează într-o anumită categorie trebuie să fie utilizată în acel scop specific. Spațiul de birouri, spre exemplu, nu ar putea fi folosit ca proprietate multifamilială, așa cum o proprietate multifamilială - cum ar fi un bloc de locuințe - nu ar putea fi folosită pe post de galerie comercială..

Cu toate acestea, în cazul proprietăților industriale, pot exista mai multe utilizări potențiale pentru acestea - ceea ce le conferă o capacitate mai mare de a se adapta la cererea în schimbare a pieței. Dacă, spre exemplu, cererea pentru depozite este scăzută  într-o anumită zonă, dar este ridicată pentru distribuția de bunuri, proprietatea industrială are flexibilitatea de a fi prezentată pentru oricare dintre cele două variante.

În plus, o proprietate industrială poate avea utilizări multiple, ceea ce o face atractivă pentru o gamă mai largă de întreprinderi. O hală sau clădire industrială poate fi compartimentată în spații separate pentru depozitare, producție și birouri. 

CERERE ÎN CREȘTERE

În mare parte datorită adaptabilității menționate mai sus, proprietățile industriale tind să stea vacante, în medie, o perioadă mult mai mică de timp decât alte tipuri de proprietăți imobiliare comerciale. Cererea pentru acest tip de proprietăți continuă să rămână ridicată, deoarece fiecare produs pe care îl întâlnim în viața de zi cu zi a trecut printr-o astfel de proprietate industrială, sub o formă sau alta. Cu alte cuvinte, aceste proprietăți sunt indispensabile.

Iar acest lucru nu pare să se schimbe prea curând, deoarece - mai ales după avântul înregistrat în perioada pandemiei - comerțul electronic continuă să înflorească, creând o nevoie și mai mare de centre de depozitare și aprovizionare la scară mai mare.

OPORTUNITĂȚI DE VENIT PE TERMEN LUNG

O proprietate care rămâne ocupată o perioadă mai mare de timp constituie un beneficiu pentru investitor din mai multe motive, printre care stabilitatea și promisiunea unui venit constant, pe termen lung.

Din cauza masei și volumului  de obiecte, mărfuri sau utilaje, mutarea pur și simplu a unei afaceri industriale de la o proprietate la alta este destul de dificilă și de costisitoare. Prin urmare, contractele de închiriere industriale tind să fie încheiate pe termen lung, iar chiriașii sunt mult mai dispuși să își reînnoiască contractul de închiriere atunci când li se prezintă oportunitatea, spre deosebire de opțiunea de a-și face bagajele și a se muta în altă locație.

RANDAMENTE MAI MARI ALE CHIRIILOR

În timp ce spațiile tradiționale de birouri prezintă randamente anuale promițătoare de aproximativ 5% din investiții, iar cele de retail randamente și mai mari, de aproximativ 6%, proprietățile imobiliare industriale le întrec pe ambele, conform specialiștilor în domeniu.

Randamentele pentru spațiile industriale se încadrează, de regulă, între 6 și 7,5%, ceea ce face ca aceste tipuri de investiții în proprietăți comerciale să devină o alegere clară pentru un investitor. În cazul unor zone cu o activitate industrială în dezvoltare și cerere de spații pe măsură, se pot obține randamente chiar și de 10% sau chiar mai mari!

MAI PUȚINĂ ÎNTREȚINERE

Este de la sine înțeles că deținerea unei proprietăți comerciale vine nu doar cu beneficii, ci și cu obligații pentru proprietar. Printre acestea se numără și anumite sume care se încadrează la capitolele cheltuieli generale sau cheltuieli de întreținere. De-a lungul timpului vor trebui efectuate modernizări, reparații și renovări care vor fi necesare pentru a menține standardele proprietății dumneavoastră. Acestea pot deveni atât costisitoare, cât și consumatoare de timp.

Cu toate acestea, în cazul proprietăților imobiliare industriale, întreținerea necesară este mult mai mică decât în alte sectoare. Deoarece majoritatea proprietăților industriale sunt spații mari, deschise, cu podele din beton turnat și tavane înalte și expuse, nevoia de elemente precum podele, izolație fonică, instalații sanitare și electrice de înaltă calitate sau alte cheltuieli suplimentare sunt mult mai reduse sau chiar eliminate total.

RESPONSABILITATE MAI MARE A CHIRIAȘILOR

Pe lângă faptul că, așa cum am arătat anterior, investitorul nu va avea foarte multe cheltuieli pentru întreținere, există și beneficiul unei mai mari responsabilități a chiriașilor.

La începutul acestui articol, am explicat că, în general, chiriașii din sectorul industrial au, în cele mai multe cazuri, o intenție mult mai mare de a rămâne pe loc pentru o durată mai mare de timp. Aceasta înseamnă, de asemenea, că aceștia au tendința de a investi mult mai mult în hala sau în clădirea pe care o ocupă, deoarece aceasta reprezintă o componentă importantă a afacerii lor.

RISC MAI MIC DE SATURAȚIE A PIEȚEI

Este de la sine înțeles că este foarte puțin probabil ca proprietățile industriale să se confrunte cu problema supraofertei - o abundență de proprietăți disponibile, în comparație cu cererea de pe piață - în mare parte, datorită multora dintre motivele enumerate anterior.

Atâta timp cât consumatorii continuă să cumpere produse (de toate tipurile și din toate categoriile), va exista întotdeauna o nevoie de spații industriale - ceea ce le transformă într-o opțiune de investiție mult mai sigură.

MAI UȘOR DE LICHIDAT

În cele din urmă, datorită cererii constante și relativ ridicate pentru acest tip de proprietate comercială, este mult mai puțin probabil să vă aflați într-o situație în care să nu puteți vinde, atunci când este cazul. 

Proprietățile industriale tind să rămână pe piață pentru perioade scurte, ceea ce le face o modalitate mult mai ușoară de a accesa rapid numerar decât alte tipuri de investiții imobiliare.

Sunteți interesați să aflați mai multe? Puteți contacta oricând Departamentul nostru de Proprietăți Industriale, care oferă servicii de vînzare, închiriere şi consultanţă atât pentru dezvoltatori locali cât şi pentru ocupanţi internaţionali. Cunoștințele avansate în piaţa locală şi bazele de date actualizate ne permit furnizarea de studiilor comparative, precum şi de oferte din toate dezvoltările de spaţii industriale din România. Serviciile asigurate de către ACTIV Property Services acoperă atât achiziţiile de terenuri pentru dezvoltări industriale, reprezentarea pentru  proprietar și chiriaş, dar și consultanţă pentru dezvoltare, cercetare şi studii de piaţă.

Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu domeniul proprietăților imobiliare industriale și a afla dacă este sau nu un moment bun pentru a cumpăra o clădire!

Ultimele postări

Iluminarea eficientă a halelor industriale
Iluminarea eficientă a halelor industriale

Depozitele și halele industriale prezintă, din punct de vedere constructiv, caracteristici unice: puține ferestre, tavane înalte, etajări și suprafețe mari de podea.

Citește mai mult
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024

Piața imobiliară industrială din România a cunoscut o evoluție dinamică în ultimii ani, fiind influențată de o serie de factori interni și externi.

Citește mai mult
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială

Atunci când vă uitați la anunțurile de proprietăți imobiliare industriale, este important să faceți toate verificările necesare. Imobiliarele comerciale reprezintă o investiție semnificativă și nu doriți să aveți surprize nedorite după ce ați făcut o achiziție. 

Citește mai mult
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale

Proprietățile imobiliare industriale pot reprezenta o investiție profitabilă și stabilă, multe companii căutând spații industriale bine amplasate și funcționale pentru a-și susține operațiunile și a-și desfășura activitatea. Indiferent dacă este vorba despre magazii, fabrici, sau facilități de depozitare, costurile de achiziție și exploatarea lor sunt adesea ieftine. De obicei, cele mai multe oferă un flux de numerar stabil, cu chirii pe termen lung.

Citește mai mult