Se încarcă...

PROPRIETĂȚI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Iluminarea eficientă a halelor industriale

Depozitele și halele industriale prezintă, din punct de vedere constructiv, caracteristici unice: puține ferestre, tavane înalte, etajări și suprafețe mari de podea. Prin urmare iluminatul diferitelor clădiri industriale (hale de producție, ateliere, depozite, garaje, hale comerciale, depozite de distribuție, șantiere de construcții etc.) este supus unor cerințe speciale, de a căror respectare depind siguranța, eficiența și performanța forței de muncă.

Printre principalele cerințe la care sistemul de iluminat destinat halelor industriale trebuie să se adapteze și să se conformeze se numără reducerea costurilor de întreținere; creșterea eficienței operaționale a unui anumit spațiu și, în general, a productivității muncii; îmbunătățirea siguranței lucrătorilor și a condițiilor lor de lucru; precum și respectarea mediului înconjurător

Cerințe de bază pentru iluminatul industrial

Corpurile de iluminat industriale trebuie să se conformeze mai multor caracteristici de performanță. Acestea sunt stabilite în funcție de dimensiunea spațiilor, standardele de iluminat, condițiile și circumstanțele climatice și de altă natură. 

Iată care ar fi principalele cerințe sunt impuse lămpilor destinate iluminatului industrial:

Rezistența la vibrații: corpurile de iluminat industriale utilizate pentru halele de producție, cele de depozitare, diverse fabrici și tipuri de unități de producție trebuie să aibă calități speciale de rezistență și stabilitate sau să fie amplasate pe suporturi speciale care diminuează vibrațiile.

Rezistența la schimbările de temperatură și umiditate: iluminatul industrial la spațiile deschise este utilizat pe tot parcursul anului. Corpurile de iluminat trebuie să aibă un grad de protecție corespunzător.

Rezistență ridicată la uzură: unele instalații industriale sunt iluminate tot timpul. Procesele de producție neîntrerupte și în condiții de siguranță depind de acest lucru. Pentru a asigura regularitatea producției, corpurile de iluminat industriale trebuie să fie de înaltă calitate. În plus, un astfel de echipament de iluminat de lungă durată este destul de costisitor. Însă, înlocuirea frecventă a corpurilor de iluminat de proastă calitate va duce la costuri suplimentare.

Eficiență: pentru iluminarea marilor instalații industriale se consumă cantități mari de energie electrică, iar acest lucru crește semnificativ cheltuielile de producție. Pentru a le reduce, este necesar să se utilizeze dispozitive moderne de iluminat, eficiente din punct de vedere energetic. Înlocuirea echipamentelor uzate este o condiție prealabilă importantă pentru succesul și creșterea rentabilității producției în viitorul apropiat.

Securitate ecologică: utilizarea corpurilor de iluminat ineficiente care sunt aruncate prea des și, de asemenea, a lămpilor periculoase cu mercur duce la poluarea mediului și depășirea resurselor. Pentru a evita acest lucru, este necesar să se efectueze modernizarea sistemelor de iluminat, dacă este necesar.

Prin urmare, specialiștii recomandă un sistem de iluminare bazat pe corpuri de iluminat moderne, care se disting printr-un nivel ridicat de eficiență energetică, siguranță ecologică și fiabilitate. Alegerea se face de cele mai multe ori în conformitate cu standardele sectorului industrial și cu normele sanitare.

Tipuri de corpuri de iluminat industriale

Trei tipuri de iluminat sunt aplicabile în industrie: cel natural (lumina soarelui în spații deschise sau care intră prin ferestre, acoperișuri și pereți din sticlă), cel artificial (corpuri de iluminat) sau cel combinat (în timpul zilei). Cantitatea de lumină solară ar putea fi adesea insuficientă pentru a asigura iluminarea unei instalații industriale chiar și în timpul orelor de zi, prin urmare, lumina artificială sau combinată este cel mai frecvent utilizată. La stabilirea iluminatului artificial pentru spațiile industriale se iau în considerare următorii factori:

  • specificul întreprinderii care funcționează în hala industrială;
  • domeniul de activitate al producției;
  • condițiile de producție;
  • zonele necesare a fi iluminate;
  • categoria de risc de explozie și incendiu.

Selectarea corpurilor și echipamentelor de iluminat este executată de experți în etapa de proiectare a iluminatului industrial. La montarea sistemelor de iluminat industrial, se utilizează diferite tipuri de lămpi. Acestea au propriile avantaje și dezavantaje:

  • Lămpile cu incandescență: filamentele din material refractar pe bază de tungsten emit luminescență atunci când un curent electric trece prin ele. Avantajele lor constau în costul redus, strălucirea instantanee la aprindere și faptul că nu interferează cu funcționarea echipamentului. Dar în zilele noastre, lămpile cu incandescență nu mai sunt aproape deloc utilizate la crearea sistemelor moderne de iluminat industrial, din cauza numărului de laturi negative ale acestora. Acestea sunt, în primul rând, eficiența energetică scăzută (95% din energia electrică este transformată în căldură), defectarea rapidă în condiții de umiditate ridicată și praf industrial, potențialul operațional mic (o mie de ore) și, nu în ultimul rând, sensibilitatea la supratensiuni.
  • Lămpi cu vapori de mercur: surse de lumină cu arc fosforic. Avantajele lor sunt costul moderat și dimensiunea compactă. Nivelul producției lor de lumină se intensifică în timp, în comparație cu becurile incandescente convenționale. Dezavantajele însă, sunt majore: un proces de aprindere prelungit (atingerea puterii maxime în 10-15 minute), cu un zgomot monoton și destul de puternic în timpul funcționării, precum și imposibilitatea de a le utiliza în sistemele de iluminat cu senzori și utilizarea mercurului în producție.
  • Lămpi cu vapori de sodiu: lămpi industriale cu arc cu descărcare în gaz pe bază desodiu. Acestea asigură o durată de viață relativ lungă (până la 25 de mii de ore) și un nivel ridicat al puterii luminoase.Practic însă, nu sunt utilizate în industria modernă din cauza aprinderii în delungate, a efectului de pâlpâire, a conținutului de mercur, a calității scăzute a redării culorilor și a prețului ridicat.
  • Lămpi fluorescente: lămpi cu descărcare în gaz cu arc de vapori de mercur. Acestea au un preț accesibil, se încălzesc nesemnificativ, au un nivel ridicat de putere luminoasă și o durată lungă de viață (2-20 mii de ore). Printre dezavantaje enumerăm pericolul chimic crescut din cauza conținutului de mercur, calitatea slabă a luminii, pâlpâirea, scăderea puterii luminoase în decursul timpului. În principal, acestea sunt utilizate pentru a dotarea corpurilor de iluminat industriale pentru tavan.
  • Lămpile LED: sunt cele mai utilizate pentru a crea un iluminat industrial modern.

Iluminarea cu LED, soluția optimă

Lămpile LED au cele mai multe beneficii: 

  • nivel ridicat de eficiență energetică: coeficientul de performanță al lămpilor LED moderne se apropie de 100%. Atunci când vorbim despre condițiile de iluminat ale zonelor industriale mari, eficiența energetică contează foarte mult, deoarece utilizarea lămpilor LED va reduce vizibil cheltuielile. În ciuda consumului redus de energie, lămpile LED oferă un flux luminos puternic.
  • versatilitate în aplicare: corpurile de iluminat industriale LED pot fi utilizate în orice mediu de producție, inclusiv în spații cu risc ridicat de explozie și incendiu, niveluri ridicate de umiditate, praf, prezența schimbărilor de temperatură.
  • rezistență la căderile de tensiune în rețea: sunt puțin afectate de supratensiunile în producție. În condițiile întreprinderilor industriale mari, la care pot fi trase linii de alimentare separate pentru alimentarea cu energie electrică, probabilitatea căderilor de tensiune este redusă. Dar dacă sistemul de iluminat nu are protecție, luminile LED nu vor fi oricum deteriorate.
  • posibilitatea de reglare a fluxului luminos: corpurile de iluminat cu LED-uri pot fi echipate cu dimmere - dispozitive care vă permit să reglați fără probleme luminozitatea unei lumini electrice, inclusiv controlul automat. Acest lucru contribuie, de asemenea, la economisirea energiei.
  • siguranță: corpurile de iluminat industriale cu LED sunt prevăzute cu sisteme eficiente de disipare a căldurii, ceea ce le face rezistente la incendii, putând fi utilizate în orice spații și incinte.
  • lumină confortabilă și plăcută: în funcție de diodele emițătoare de lumină utilizate, lămpile LED pot produce lumină cu temperaturi de culoare diferite. Acest lucru vă permite să creați un iluminat confortabil și sigur, care contribuie la creșterea productivității muncii și la menținerea sănătății ochilor.
  • sisteme de iluminat autonome: lămpile LED pot fi utilizate cu diferite echipamente moderne, care oferă șansa de a crea sisteme de iluminat complet automatizate și care răspund la nivelul de iluminare, mișcare, căldură etc.

Un dezavantaj semnificativ al iluminatului industrial cu LED-uri este costul lor mai ridicat. Cu toate acestea, dacă se ia în considerare durata lungă de viață a acestor dispozitive (50 sau mai multe mii de ore), atunci costul lor se amortizează destul de repede. Aici adăugăm eficiența energetică și fiabilitatea și vom obține oportunitatea de a face economii semnificative. În plus, noi tehnologii sunt introduse în producție, ceea ce poate reduce costul de fabricație a corpurilor de iluminat.

Selectarea corpurilor de iluminat industriale cu LED

În concluzie, pentru iluminarea corectă și eficientă a unui spațiu industrial sunt disponibile mai multe soluții Un sistem bine adaptat spațiului va contribui la îmbunătățirea obiceiurilor de lucru și a bunăstării angajaților, reducând în același timp taxele de întreținere și costurile corpurilor de iluminat.

Țineți seama și de faptul că, în multe hale industriale, componentele de control al iluminatului sunt adesea greu accesibile. De aceea, se recomandă montarea de senzori de mișcare, care au rolul de a coordona difuzarea luminii în funcție de gradul de ocupare în diferite zone ale încăperilor. În spațiile în care nu există activitate, nu este necesar să se mențină luminile aprinse tot timpul - cu ajutorul senzorilor de mișcare, proprietarii sau chiriașii își pot reduce costurile cu energia.

Atunci când optați pentru iluminarea halei industriale folosind corpuri LED, ar trebui să fiți atenți  la următoarele caracteristici:

  • fluxul luminos: cu cât este mai mare rata în lumeni, cu atât mai puternic va străluci

echipamentul de iluminat;

  • metoda de montare: puteți alege și cumpăra dispozitive cu montare pe plafon, 

perete, agățat (pandantiv);

  • capacitatea de alimentare: calculată pe baza standardelor de iluminat ale atelierului,

sălii de lucru, depozitului sau altor spații;

  • modelul de radiație: este conceput pentru a crea o iluminare uniformă sau 

direcțională;

  • temperatura de culoare: depinde de nivelul de confort dorit al iluminării.

Pentru a selecta și comanda corpurile de iluminat potrivite halei industriale, este bine să vă consultați cu specialiști în domeniu, care să aleagă sisteme moderne și fiabile de iluminat industrial de orice complexitate, efectuând toate tipurile de lucrări adiacente - de la proiectare la livrarea echipamentelor și instalare. Activ Property Services, prin divizia sa specializată în spații industriale, vă poate facilita contactul cu cei mai buni specialiști din domeniu!

Ultimele postări

Spații industriale: mentenanța în anotimpul rece
Spații industriale: mentenanța în anotimpul rece

Temperaturile mai scăzute din timpul iernii pot afecta semnificativ clădirile comerciale și pot face ca întreținerea curentă să devină o provocare. Cu măsurile potrivite, proprietarii de spații industriale pot învinge lunile de iarnă și pot asigura o întreținere adecvată pentru ca imobilele lor să funcționeze eficient și performant. Identificarea timpurie a oricăror daune le poate permite acestora să remedieze problemele înainte ca ele să se agraveze și să devină și mai costisitoare.

Citește mai mult
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024

Piața imobiliară industrială din România a cunoscut o evoluție dinamică în ultimii ani, fiind influențată de o serie de factori interni și externi.

Citește mai mult
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială
Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială

Atunci când vă uitați la anunțurile de proprietăți imobiliare industriale, este important să faceți toate verificările necesare. Imobiliarele comerciale reprezintă o investiție semnificativă și nu doriți să aveți surprize nedorite după ce ați făcut o achiziție. 

Citește mai mult
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale

Proprietățile imobiliare industriale pot reprezenta o investiție profitabilă și stabilă, multe companii căutând spații industriale bine amplasate și funcționale pentru a-și susține operațiunile și a-și desfășura activitatea. Indiferent dacă este vorba despre magazii, fabrici, sau facilități de depozitare, costurile de achiziție și exploatarea lor sunt adesea ieftine. De obicei, cele mai multe oferă un flux de numerar stabil, cu chirii pe termen lung.

Citește mai mult