Se încarcă...

PROPRIETĂȚI INDUSTRIALE
ÎNCHIRIERE / VÂNZARE

Ce trebuie să avem în vedere atunci când am vrea să investim într-o hală industrială

Atunci când vă uitați la anunțurile de proprietăți imobiliare industriale, este important să faceți toate verificările necesare. Imobiliarele comerciale reprezintă o investiție semnificativă și nu doriți să aveți surprize nedorite după ce ați făcut o achiziție. 

Chiar dacă o proprietate industrială pare a fi în stare bună, este important să ne amintim că aparențele pot fi înșelătoare. Înainte de a face orice fel de investiție, acordați-vă timp pentru a inspecta cu atenție clădirea. Iată doar câteva elemente care pot fi identificate inițial ca extrem de importante la o examinare superficială a unei proprietăți industriale. Aceasta nu este o listă atotcuprinzătoare, dar sunt câteva observații sesizabile chiar și de către cel mai neantrenat ochi. Ținând cont de acestea, ați putea economisi mult timp și banii pe care îi presupune o verificare amănunțită, care ar putea să nu fie necesară în cazul unei proprietăți necorespunzătoare. Folosiți-vă de aceste elemente care vă ajută să evaluați starea generală a unei proprietăți, înainte de a trece la lucruri serioase și de a semna pe linia punctată.

1. Asigurați-vă că hala are o înălțime potrivită

Într-un spațiu industrial, chiriașii voștri vor avea probabil nevoie de o înălțime a tavanului de cel puțin 4,5 m (sau chiar și mai mult!) pentru a-și putea îndeplini necesitățile. Orice valoare mai mică decât aceasta face ca spațiul să fie aproape imposibil de utilizat în scopuri industriale, împiedicând depozitarea și stivuirea echipamentelor.

2. Evaluați starea acoperișului

Căutați orice semne de scurgeri, cum ar fi decolorarea tavanului sau chiar recipiente așezate „strategic” pe podea pentru a colecta apa. Puteți înlocui acoperișul la un preț rezonabil dacă apelați la antreprenorul potrivit sau dacă aveți relații în domeniu, dar poate fi o sarcină care necesită mult timp (pe lângă bani!), așa că este mai bine să știți să știi la ce vă angajați, din start. Vreți să aflați un truc neașteptat, dar care funcționează pentru acest aspect? Verificați acoperișul clădirii pe Google Earth, iar dacă descoperiți vreo problemă cu starea acestuia, mai gândiți-vă dacă merită investiția. Daunele provocate de apă sunt o amenințare, pentru că pot deteriora fundația, pot provoca apariția mucegaiului și pot duce la reparații costisitoare. Este posibil ca daunele provocate de apă să nu se dezvăluie sub forma unei pete evidente de decolorare pe tavan sau a unui picurare constantă care cade într-o găleată. Asigurați-vă că identificați semnele de deteriorare și că apa de pe acoperiș se scurge departe de clădire - nu pe pereți sau la nivelurile sale inferioare.

3. Verificați existența fisurilor și tasărilor 

Faceți o plimbare rapidă, dar minuțioasă, prin interiorul și perimetrul clădirii și căutați orice fisuri în pereți sau podele. Crăpăturile mari în beton pot fi un semn de probleme structurale grave. Cu toate acestea, dacă sunteți cu adevărat interesat de proprietate, următorul pas ar fi să apelați la un structurist, care ar putea evalua daunele și să vadă dacă acestea pot fi reparate în limita prețului vostru sau nu.

4. Căutați eventuale semne de neglijență

Primul lucru care ar trebui să tragă un semnal de alarmă sunt semnele de neglijare a întreținerii clădirii. Aspecte precum asfaltul crăpat din parcare, amenajarea neîngrijită a spațiilor verzi, plăcile de tavan pătate și vopseaua decolorată pot părea a nu fi cine știe ce, dar sunt semne că proprietatea a fost potențial neglijată, ceea ce ar putea duce la probleme mai mari în viitorul apropiat. Uneori nu este atât de ușor să detectezi semnele de neglijență, dacă s-au făcut îmbunătățiri cosmetice cu singurul scop de a le ține ascunse. Fiți pe fază atunci când vă uitați în jur și nu vă fie teamă să puneți întrebări dacă aveți îndoieli. Noua pardoseală ascunde în mod suspect daune cauzate de apă? Vopseaua "proaspătă" acoperă mucegaiul? O proprietate bine îngrijită va avea o ventilație corespunzătoare, acoperișul inspectat pentru scurgeri, ușile și ferestrele bine etanșate.

5. Verificați dacă ventilația este corespunzătoare

Fără o ventilație interioară adecvată, umezeala rămâne în jur, ceea ce poate crea mucegai și poate crește alergiile. Căutați condens pe ferestre și vopsea ușor umflată sau exfoliată în jurul ferestrelor, ușilor sau orificiilor de ventilație. Acest lucru indică faptul că umiditatea trenează în aer, pereți sau gips-cartonul din tavan.

6. Asigurați-vă că hala este accesibilă pentru camioane

Într-un spațiu industrial, este aproape întotdeauna o necesitate ca echipamentele grele și camioanele să poată încărca provizii în și din clădire. Acest lucru poate părea un aspect evident, dar ați fi surprinși de cât de multe clădiri industriale sunt mai puțin accesibile. În spațiile industriale, este aproape întotdeauna necesar să se acceseze facilitățile prin intermediul unui camion, fie că este vorba de a muta echipamente, de a trimite o livrare importantă sau de a primi bunuri. Este de preferat ca hala să dispună de un dock de încărcare care să fie la înălțimea standard a unei remorci. La spațiul pe care îl necesită accesul și parcarea camioanelor se mai adaugă și cel necesar pentru parcarea angajaților sau a clienților, așa că luați în considerare numărul de metri pătrați ai platformei de asfalt/beton exterioare!

7. Fiți atenți la o eventuală contaminare ambientală

Contaminarea ambientală este întotdeauna un risc în proprietățile industriale. În timp ce inundațiile sau cutremurele sunt lucruri pe care le puteți lua în considerare, problemele de mediu nu privesc doar dezastrele naturale ocazionale. Întotdeauna există posibilitatea ca pericolele să fie prezente și este important să știți ce să căutați. Contaminarea apelor subterane, depozitele de deșeuri și chiar și străzile aglomerate sunt toate probleme care oferă, de asemenea, un grad de îngrijorare.Căutați un spațiu care este curat, îngrijit și ordonat. Alte semnale de alarmă pentru o potențială contaminare includ:

  • Pete suspecte pe podea
  • Deversări evidente
  • Containere de deșeuri și/sau materii prime neetichetate în clădire sau lângă aceasta.

Dacă oricare dintre aceste probleme sunt prezente și nedetectate inițial, le veți descoperi, din păcate, la un moment dat - uneori prea târziu pentru a le remedia cu ușurință. Fiind atenți, înseamnă că nu vă pierdeți timpul cu o clădire care s-ar putea să nu fie potrivită pentru voi. Rețineți că nicio clădire nu este perfectă și că toate proprietățile, indiferent de limitările lor, pot pot deveni o investiție bună, dacă sunt evaluate corect. În timp ce aceste șapte sfaturi vă vor ajuta să descoperiți eventualele probleme, ne place întotdeauna să recomandăm o inspecție formală a clădirii în timpul verificării prealabile - specialiștii în proprietăți industriale de la Activ Property Services sunt gata oricând să vă ajute cu sfaturi și expertiză de specialitate atunci când faceți o investiție considerabilă!

Ultimele postări

Iluminarea eficientă a halelor industriale
Iluminarea eficientă a halelor industriale

Depozitele și halele industriale prezintă, din punct de vedere constructiv, caracteristici unice: puține ferestre, tavane înalte, etajări și suprafețe mari de podea.

Citește mai mult
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024
Piața imobiliară a spațiilor industriale: tendințe și perspective în semestrul I din 2024

Piața imobiliară industrială din România a cunoscut o evoluție dinamică în ultimii ani, fiind influențată de o serie de factori interni și externi.

Citește mai mult
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale
Ce etape ar trebui să urmați când investiți în proprietăți industriale

Proprietățile imobiliare industriale pot reprezenta o investiție profitabilă și stabilă, multe companii căutând spații industriale bine amplasate și funcționale pentru a-și susține operațiunile și a-și desfășura activitatea. Indiferent dacă este vorba despre magazii, fabrici, sau facilități de depozitare, costurile de achiziție și exploatarea lor sunt adesea ieftine. De obicei, cele mai multe oferă un flux de numerar stabil, cu chirii pe termen lung.

Citește mai mult
Când este un moment bun să investiți într-un spațiu industrial
Când este un moment bun să investiți într-un spațiu industrial

Dacă doriți să investiți în domeniul imobiliar și sunteți interesați de investiții comerciale, proprietățile industriale reprezintă un argument puternic. Cu toate acestea, după mai bine de doi ani de haos pe fondul unei pandemii globale, s-ar putea să vă întrebați dacă este acum un moment bun pentru a cumpăra o clădire?

Citește mai mult